strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Bażant zapiekany z serem
Składniki:
Bażant
serce i wątróbka z bażanta
sól
pieprz
150 g masła
1 duża cebula
250 g pieczarek
1 szklanka gęstej śmietany
1 kieliszek wytrawnego wina
100 g startego ostrego 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta podzielić na 4 części, natrzeć solą, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić 10-15 minut. Drobno pokrojoną wątróbkę, serce, pokrojone w paseczki pieczarki i drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle, podlać winem, dusić pod przykryciem. Uduszone mięso przełożyć na wysmarowany masłem żaroodporny półmisek, polać sosem z duszenia, obłożyć duszonymi z winem do-datkami, zalać śmietaną wymieszaną z mąką, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 40 minut. Przed po-daniem posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton