strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Bażant gotowany na parze
Składniki:
Bażant
100 g słoniny
sól
po ćwierć łyżeczki tymianku i pieprzu
1 li-stek laurowy
1 łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki deserowego wina.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Formę pasztetową wyłożyć cienkimi plastrami słoniny, ułożyć bażanta, przykryć plastrami słoniny, wlać wino. Formę szczelnie zamknąć. Gotować na parze ok. 2 godzin. Przed podaniem mięso polać sosem przetartym przez sito.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton