strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Marynaty i przyprawy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Potrawka z bażanta
Składniki:
Bażant
1 łyżka masła
włoszczyzna
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 kieliszek białego wina
1 łyżeczka mąki
pół szklanki śmietany
2łyżki posiekanego koperku
sól
1 łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta pokroić na 4 części, włożyć razem z włoszczyzną do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą i gotować ok. godziny. Miękkiego bażanta wyjąć, przestudzić. Delikatnie wyjąć kości. Wywar z bażanta odparować tak, aby zostało ok. 1,5 szklanki, przecedzić przez sito, dodać wino. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać otartą skórkę z cytryny i sok, doprawić solą i cukrem do smaku, wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Mięso z bażanta ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton