strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kuropatwy z papryk
Składniki:
2 kuropatwy
50 g słoniny
4-5 ząbków czosnku
1 cebula
2 strąki czerwonej papryki
1 marchewka
ćwierć łyżeczki tymianku
sól
szczypta cukru
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy podzielić na połówki, natrzeć solą, obsmażyć na maśle na złoty kolor, przełożyć do rondla. Na pozo-stałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przełożyć do rondla z kuropatwami, dodać startą na grubej tarce marchewkę, roztarty z solą czosnek, tymianek. Podlać winem i dusić ok. 45 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton