strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kuropatwy w śmietanie
Składniki:
2 kuropatwy
100 g masła
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
sok z połowy cytryny
sól
szczypta cukru
3-4 gałązki szałwii i.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, do środka włożyć szałwię. Ułożyć kuropatwy w wysmarowanym masłem rondlu, polać stopionym masłem, upiec w piecyku, często polewając sosem. Gdy na wpół upieczone, wyjąć, przekroić na pół. Szałwię wyrzucić. Na pozostałym z pieczenia tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, wlać śmietanę, wymieszać. Włożyć kuropatwy, dusić ok. 15 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton