strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kuropatwy pieczone z jałowcem
Składniki:
4 kuropatwy
200 g słoniny
4 ziemniaki
sól
4 goździki
10 ziarenek jałowca
5 ziarenek pieprzu
sok z cytryny
50 g masła.
Sposób przygotowania:
W moździerzu utłuc goździki, jałowiec i pieprz. Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i utłuczonymi korzeniami, zostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Do każdej kuropatwy włożyć obrany surowy ziemniak (ziemniaki utrzymują wilgoć i mięso nie wysycha). Owinąć tuszki cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie, skropić sokiem z cytryny. Brytfannę przykryć, wstawić do gorącego piekarnika. Piec kuropatwy ok. 40 minut, często polewając sosem z pieczenia. Gdy miękkie, zdjąć pokrywę, polać stopionym masłem, zwiększyć płomień, zrumienić ptaki.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton