strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kuropatwy duszone w kiszonej kapuście
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
1 duża cebula
500 g kiszonej kapusty
1 szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki rosołu
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka mąki
sól
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Kapustę odcisnąć, drobno posiekać. W rondlu zeszklić na smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, zalać rosołem i dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Kuropatwy sprawić i umyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, obsmażyć na maśle, skropić winem, wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby się ładnie zrumieniły. Do kapusty wlać wino, wymieszać, włożyć kuropatwy podzielone na połówki i dusić razem, aż kuropatwy będą miękkie. Na suchej patelni zrumienić mąkę, zagęścić kapustę, wymieszać. Połówki tuszek ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć kapustą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton