strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
 
Potrawa: Kuropatwy duszone w czerwonej kapuście
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
50 g masła
główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg)
2 cebule
1 łyżeczka mąki
sól
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cukru
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
kawałek cynamonu
1-2 goździki
szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, naszpikować słoniną, obsmażyć na maśle i dusić pod przykryciem, skrapiając winem. Poszatkowaną kapustę zalać osolonym wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia, przelać na sito. W rondlu rozpuścić łyżkę masła, dodać kapustę i drobno pokrojone cebule. Chwilę dusić, następnie wlać wino, dodać cukier, cynamon, goździki, gałkę i sok z cytryny i dusić ok. 15 minut. Podzielone na połówki kuropatwy włożyć do kapusty, wlać sos, w którym się dusiły i dusić razem, aż kuropatwy będą miękkie.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton