strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy nadziewane
Składniki:
2 kuropatwy
100 g masła
100 g słoniny
serca
wątroby i żołądki z kuropatw
3 łyżki przesianej tartej bułki
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
szczypta cukru i gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 jajko.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Drobno posiekane podroby utrzeć w misce z masłem i żółtkiem, dodać cukier, sól, gałkę i tartą bułkę. Masę dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka. Nadziać kuropatwy, zaszyć otwór, owinąć kuropatwy cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką. Upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zarumieniły.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton