strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy nadziewane groszkiem
Składniki:
2 kuropatwy
100 g chudego boczku
50 g pieczarek
50 g zielonego groszku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100 g tartego żółtego sera
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki rozmarynu
1 kieliszek białego wina
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Drobno pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, przestudzić, wymieszać z groszkiem, zieloną pietruszką i żółtym serem. Nadziać ptaki, owinąć plasterkami boczku, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, polać stopionym masłem, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem i skrapiać winem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton