| Potrawa: Budyń z kuropatw |  |
| Składniki: 2 kuropatwy 3 jajka pół szklanki rosołu 1 kieliszek białego wytrawne-go wina otarta skórka z cytryny 2 goździki 4 ziarenka pieprzu 1 łyżka masła sól 100 g słoniny.
| Sposób przygotowania: Goździki i pieprz utłuc w moździerzu. Oczyszczone, umyte i nasolone kuropatwy owinąć plasterkami słoniny, upiec. Z upieczonych kuropatw oddzielić piersi. Resztę mięsa i słoninę przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito, włożyć do rondelka, dodać pieprz, goździki, wlać rosół i wino. Gotować stale mieszając, aż zgęstnieje.
Piersi kuropatw przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito, wymieszać z otartą skórką z cytryny i 3 żółtkami. Doprawić do smaku pieprzem.
Formę pasztetową wysmarować masłem, wypełnić masą z piersi. Drugą masę mięsną wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek i wyłożyć na masę z piersi. Formę przykryć, gotować na parze ok. 40 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|