strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
 
Potrawa: Pasztet z kuropatw
Składniki:
4 kuropatwy
1 kg podgardla
750 g wątróbki cielęcej
2 cebule
150 g pieczarek
1-2 goździki
1 listek laurowy
po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
1 kieliszek czerwonego wina
sól
pieprz
3 jajka
1 szklanka mleka
50 g słoniny
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Obraną z błon wątróbkę namoczyć w mleku. Oczyszczone i umyte kuropatwy ułożyć ciasno w rondlu na plastrach słoniny, dodać korzenie i pieczarki oraz pokrojoną w plasterki cebulę. Podlać 2 łyżeczkami wina, dusić pod przykryciem. W innym rondelku dusić podgardle i wyjętą z mleka wątróbkę. Obrane z kości mięso, wątróbkę i podgardle dwukrotnie przepuścić przez maszynkę i wymieszać z sosami powstałymi w czasie duszenia. Wbić jajka, dodać sól, pieprz, pozostałe wino i dokładnie wy-robić masę. Wysmarowaną masłem formę pasztetową szczelnie wypełnić ma-są, przykryć. Gotować na parze ok. 1 godziny. Wyjmować z formy po ostygnięciu. Podawać na zimno z ostrymi sosami lub borówkami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton