strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika kaczka pieczona z czosnkiem
Składniki:
Kaczka
sól
pieprz
po ćwierć łyżeczki kminku i majeranku
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
100 g słoniny
100 g masła.
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, włożyć do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok. 10 minut, wyjąć, ostudzić. Następnie dokładnie naszpikować słoniną, natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem (z zewnątrz i wewnątrz), zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. W rondlu zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulę i czosnek, włożyć kaczkę, opiekać ze wszystkich stron ok. 10 minut. Teraz wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, podlewając winem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton