strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika kaczka w sosie kaparowym
Składniki:
Kaczka
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
2 łyżki kaparów
2 łyżki pokrojonych w kosteczkę korniszonów
100 g słoniny
1 szklanka rosołu.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną i umytą kaczkę natrzeć solą i pieprzem, naszpikować słoniną, zrumienić na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Miękką wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos, doprawić do smaku sokiem z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny, zagotować, przetrzeć przez sito, dodać kapary i korniszony, włożyć porcje kaczki, chwilę trzymać na małym ogniu bez przykrycia.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton