strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika kaczka w sosie wiśniowym
Składniki:
Kaczka
100 g słoniny
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki tymianku
1 łyżka masła
300 g wiśni
1 łyżeczka mąki
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmie-tany. Marynata: pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
pół szklanki przegotowanej wody
sok i otarta skórka z połowy cytryny
ćwierć łyżeczki tymianku
ćwierć łyżeczki cukru
2-3 goździki
kawałek cynamonu
1 mały listek laurowy
po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
1 mała cebula.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą kaczkę ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce. Następnie upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem. Po 10-15 minutach pieczenia wlać marynatę, włożyć wydrylowane wiśnie. Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku cukrem, ewentualnie solą i szczyptą pieprzu. Porcje kaczki ułożyć w żaroodpornym półmisku, zalać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton