strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika kaczka z makaronem
Składniki:
Kaczka
500 g makaronu
sól
pieprz
sok z cytryny
100 g masła
50 g słoniny
2 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Sprawioną, umytą i sparzoną wrzątkiem kaczkę natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko skropić masłem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut. W lekko osolonej wodzie zagotować makaron, odcedzić. Wymieszać z pieprzem i 50 g masła. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, na środku ułożyć podzieloną na porcje kaczkę, polać sosem z pieczenia, obłożyć makaronem, skropić stopionym masłem, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 15 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton