| Potrawa: Dzika kaczka z suszonymi grzybami | |
| Składniki: Kaczka 100 g słoniny 6-8 suszonych grzybów otarta skórka z cytryny po 4-5 ziarenek jałowca ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 100 g masła sok z cytryny pół szklanki białego wytrawnego wina sól szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Namoczone na noc grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody.
Oczyszczoną i umytą kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem, naszpikować słoniną, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla. Dodać korzenie, skórkę z cytryny, pokrojone w paseczki grzyby. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, podlewając wywarem z grzybów i stopionym masłem. Pod koniec pieczenia posolić, zalać winem, odparować sos, doprawić do smaku szczyptą cukru. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|