strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika kaczka z suszonymi grzybami
Składniki:
Kaczka
100 g słoniny
6-8 suszonych grzybów
otarta skórka z cytryny
po 4-5 ziarenek jałowca
ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy
100 g masła
sok z cytryny
pół szklanki białego wytrawnego wina
sól
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Namoczone na noc grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody. Oczyszczoną i umytą kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem, naszpikować słoniną, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla. Dodać korzenie, skórkę z cytryny, pokrojone w paseczki grzyby. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, podlewając wywarem z grzybów i stopionym masłem. Pod koniec pieczenia posolić, zalać winem, odparować sos, doprawić do smaku szczyptą cukru.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton