| Potrawa: Dzika kaczka w czerwonej kapuście | |
| Składniki: Kaczka sól pieprz pół łyżeczki tłuczonego jałowca 1 duża cebula główka czerwonej kapusty 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 100 g masła ćwierć łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny kawałek cynamonu 1 goździk.
| Sposób przygotowania: Oczyszczoną i umytą kaczkę natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Drobno poszatkowaną kapustę wrzucić na osolony wrzątek, doprowadzić do wrzenia, odcedzić na sicie. Dodać drobno pokrojoną cebulę, wymieszać.
Kaczkę podzielić na porcje, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać kapustę, goździk, kawałek cynamonu, wlać wino i dusić aż kaczka będzie miękka. Doprawić cukrem i solą. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|