strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika kaczka w czerwonej kapuście
Składniki:
Kaczka
sól
pieprz
pół łyżeczki tłuczonego jałowca
1 duża cebula
główka czerwonej kapusty
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
100 g masła
ćwierć łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
kawałek cynamonu
1 goździk.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną i umytą kaczkę natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Drobno poszatkowaną kapustę wrzucić na osolony wrzątek, doprowadzić do wrzenia, odcedzić na sicie. Dodać drobno pokrojoną cebulę, wymieszać. Kaczkę podzielić na porcje, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać kapustę, goździk, kawałek cynamonu, wlać wino i dusić aż kaczka będzie miękka. Doprawić cukrem i solą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton