strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika kaczka w winie
Składniki:
2 cyranki
1 szklanka rosołu
2-3 cebule
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sok i otarta skórka z cytryny
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
ćwierć łyżeczki imbiru
szczypta cukru
1 łyżka masła
jabłka.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kaczki natrzeć solą, majerankiem, imbirem, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, a następnie zrumienić na maśle. Upiec jabłka. Pokrojoną w plastry cebulę zeszklić w głębokim rondlu na maśle, włożyć zrumienione kaczki, podlać rosołem, dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny oraz wino. Dusić kaczki aż będą miękkie. Miękkie kaczki podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, obłożyć pieczonymi jabłkami. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem, odparować. Podawać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton