| Potrawa: Dzika kaczka w potrawce | |
| Składniki: Kaczka 100 g masła 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina pół szklanki rosołu 1 marchewka 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 6-7 suszonych grzybów sól pieprz 2-3 goździki 1 łyżeczka kapa-rów 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Namoczone w niewielkiej ilości wody grzyby zagotować, pokroić w paseczki. Jarzyny zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w plasterki.
Sprawioną i umytą kaczkę zrumienić ze wszystkich stron na maśle, przełożyć do rondla, obłożyć jarzynami i grzybami, dodać sól, pieprz, goździki, wlać rosół i wywar z grzybów. Dusić pod przykry-ciem Ok: 1 godziny. Przekręcić kaczkę, wlać wino i dusić jeszcze Ok. 40 minut.
Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną i kaparami, doprawić do smaku. Włożyć porcje kaczki, podgrzać. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|