strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Dzika kaczka w potrawce
Składniki:
Kaczka
100 g masła
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
pół szklanki rosołu
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
6-7 suszonych grzybów
sól
pieprz
2-3 goździki
1 łyżeczka kapa-rów
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Namoczone w niewielkiej ilości wody grzyby zagotować, pokroić w paseczki. Jarzyny zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w plasterki. Sprawioną i umytą kaczkę zrumienić ze wszystkich stron na maśle, przełożyć do rondla, obłożyć jarzynami i grzybami, dodać sól, pieprz, goździki, wlać rosół i wywar z grzybów. Dusić pod przykry-ciem Ok: 1 godziny. Przekręcić kaczkę, wlać wino i dusić jeszcze Ok. 40 minut. Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną i kaparami, doprawić do smaku. Włożyć porcje kaczki, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton