| Potrawa: Łyska pieczona | |
| Składniki: 2 łyski 200 g słoniny 1 łyżka masła 1 szklanka gęstej kwaśnej śmie-tany 1 łyżka startego razowego chleba sól pieprz ćwierć łyżeczki mielonego jałowca 2 szklanki zsiadłego mleka 1 łyżeczka soku z cytryny.
| Sposób przygotowania: Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać zsiadłym mlekiem, wynieść w chłodne miejsce na 24 godziny. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, gęsto naszpikować słoniną.
Ułożyć ptaki w brytfannie, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec, skrapiając stopionym masłem i polewając sosem z pieczenia. Wyjąć, podzielić na porcje. Do sosu dodać starty razowy chleb i śmietanę doprawioną do smaku solą i łyżeczką soku z cytryny. Włożyć łyski, podgrzać. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|