strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Łyska
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Łyska pieczona
Składniki:
2 łyski
200 g słoniny
1 łyżka masła
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmie-tany
1 łyżka startego razowego chleba
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki mielonego jałowca
2 szklanki zsiadłego mleka
1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać zsiadłym mlekiem, wynieść w chłodne miejsce na 24 godziny. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, gęsto naszpikować słoniną. Ułożyć ptaki w brytfannie, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec, skrapiając stopionym masłem i polewając sosem z pieczenia. Wyjąć, podzielić na porcje. Do sosu dodać starty razowy chleb i śmietanę doprawioną do smaku solą i łyżeczką soku z cytryny. Włożyć łyski, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton