| Potrawa: Łyska duszona | |
| Składniki: 2 łyski 2 łyżki masła 3 cebule 3-4 marchewki 5-6 pomidorów 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki ćwierć łyżeczki majeranku sól pieprz sok z cytryny po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 1 listek laurowy pół szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki m teka.
| Sposób przygotowania: Sprawione i umyte łyski ułożyć w garnku, zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, i po dwóch godzinach leżenia w chłodnym miejscu zrumienić na maśle.
W rondlu stopić masło, włożyć pokrojone marchewki, cebule i obrane ze skórki pomidory, pieprz, ziele, natkę pietruszki, majeranek, listek laurowy. Zalać winem i wodą i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Włożyć do sosu zrumienione łyski i dusić pod przykry-ciem ok. 1,5 godziny. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|