strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Łyska
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Łyska duszona
Składniki:
2 łyski
2 łyżki masła
3 cebule
3-4 marchewki
5-6 pomidorów
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
ćwierć łyżeczki majeranku
sól
pieprz
sok z cytryny
po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
1 listek laurowy
pół szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki m teka.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte łyski ułożyć w garnku, zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, i po dwóch godzinach leżenia w chłodnym miejscu zrumienić na maśle. W rondlu stopić masło, włożyć pokrojone marchewki, cebule i obrane ze skórki pomidory, pieprz, ziele, natkę pietruszki, majeranek, listek laurowy. Zalać winem i wodą i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Włożyć do sosu zrumienione łyski i dusić pod przykry-ciem ok. 1,5 godziny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton