| Potrawa: Łyska po staropolsku | |
| Składniki: 2 łyski 1 łyżka masła 200 g wędzonego boczku 1 łyżka tartego chrzanu 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka śmietany sól pieprz sok z cytryny szczypta cukru 2 szklanki mleka.
| Sposób przygotowania: Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem, wynieść w chłodne miejsce na noc. Wyjąć, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu.
Posiekane orzechy wymieszać z chrzanem, śmietaną, jajkiem. Do-dać szczyptę cukru, sól, pieprz. Tak przygotowanym farszem obłożyć łyski, każdą owinąć w cienkie plastry wędzonego boczku, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem, lekko polać stopionym masłem i piec, polewając sosem z pieczenia i lekko skrapiając wodą.
Upieczone ptaki podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|