| Potrawa: Łyska z sardelami | |
| Składniki: 2 łyski 100 g masła 4 sardele pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany sól.
Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sok z połowy cytryny po 2-3 ziarenka pieprzu ziela angielskiego i jałowca 1 listek laurowy szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce, często przekręcać. Wyjąć, osuszyć, na-trzeć solą i zielem, naszpikować sardelami, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec polewając stopionym masłem, przecedzoną marynatą, a na końcu śmietaną. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|