strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Łyska
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Łyska z sardelami
Składniki:
2 łyski
100 g masła
4 sardele
pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
sól. Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sok z połowy cytryny
po 2-3 ziarenka pieprzu
ziela angielskiego i jałowca
1 listek laurowy
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce, często przekręcać. Wyjąć, osuszyć, na-trzeć solą i zielem, naszpikować sardelami, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec polewając stopionym masłem, przecedzoną marynatą, a na końcu śmietaną.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton