strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Łyska
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pasztet z Łysek
Składniki:
3 łyski
600 g wieprzowiny
50 g słoniny
1 łyżka smalcu
4 jajka
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
1 listek laurowy
pół bułki paryskiej
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g wątróbek z drobiu
1 łyżeczka tartej bułki
pół szklanki białego wytrawne-go wina.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte łyski, podroby z ptaków i pokrojoną w grubą kostkę tłustą wieprzowinę zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, pieprz, ziele, zalać winem i dusić pod przykry-ciem. Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości. Do sosu, w którym się dusiło, włożyć pokrojoną w plasterki bułkę i lekko przesmażoną wątróbkę z drobiu. Chwilę dusić, przestudzić i razem z mięsem przepuścić 2-3 razy przez maszynkę. Dodać pieprz, sól, ziele, gałkę i dokładnie wy-mieszać z jajkami. Formę pasztetową natrzeć tłuszczem, posypać tartą bułką, wyło-żyć paseczkami słoniny, wypełnić masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton