strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Słonka po polsku
Składniki:
2 słonki
2 łyżki masła
2 łyżki konfitur wiśniowych
2 łyżki tartego chrzanu
1 szklanka śmietanki
1 łyżeczka mąki
sok z cytryny
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie lekko oprószyć mąką, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, polać stopionym masłem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Podczas duszenia polewać śmietaną. Konfitury wiśniowe dokładnie wymieszać z chrzanem i pozostałą śmietaną rozkłóconą z mąką. Polać słonki i dusić chwilę razem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton