strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Słonka po czesku
Składniki:
2 słonki
2 łyżki masła
1 cebula
2 pietruszki
pół selera
1 mały por
50 g suszonych śliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
sok z cytryny
1 łyżka mąki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie lekko oprószyć mąką i zrumienić na maśle. W rondlu stopić masło, włożyć pokrojone drobno warzywa, skro-pić wodą i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie włożyć zrumienione słonki i ugotowane suszone śliwki z niewielką ilością wywaru ze śliwek. Dusić razem. Miękkie ptaki wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos przetrzeć przez sito, polać ptaki.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton