strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Słonka po włosku
Składniki:
2 słonki
50 g słoniny
1 łyżka masła
1 puszeczka filetów anchois
1 kieliszek wytrawnego białego wina
2łyżki oliwek
1 łyżka kaparów
sól
pieprz
po ćwierć łyżeczki tymianku i rozmarynu
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte słonki natrzeć solą, tymiankiem, majerankiem i pieprzem, zostawić na noc w lodówce. Następnie owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem, upiec w piekarniku. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wodą i winem, do-dać drobno pokrojone filety anchois, oliwki i kapary. Tak przygotowanym sosem polać upieczone słonki.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton