strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos głogowy
Składniki:
2 szklanki wytrawnego białego wina
5 łyżek marmolady z głogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
pół łyżeczki cukru
sól.
Sposób przygotowania:
Podgrzać wino, dodać cukier, sok z cytryny i marmoladę, wymieszać, zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i zagotować, stale mieszając. Sos wlać do sosjerki. Podawać do pieczeni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton