strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos musztardowy
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka musztardy
pół szklanki rosołu
1 kieliszek wytrawnego białego wina
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka mąki
ćwierć łyżeczki cukru
sól.
Sposób przygotowania:
Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier, sól i musztardę, dokładnie wymieszać, zagotować. Wlać wino, podgrzać. Podawać do kotletów z dzika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton