strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: SOS Ostry
Składniki:
2 łyżki masła
1 szklanka rosołu
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
otarta skórka i sok z cytryny
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 pomidory
2 cebule
1 mały listek laurowy
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego
jałowca i pieprzu
pół łyżeczki estragonu
szczypta Kajenny (lub ostrej papryki)
10 marynowanych grzybków
1 łyżka kaparów
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka karmelu
1 łyżeczka mąki
sól.
Sposób przygotowania:
Starte na grubej tarce jarzyny, pokrojone w ćwiartki pomidory i cebule podlać rosołem, dodać listek laurowy, pieprz, ziele, jałowiec, estragon, otartą skórkę i sok z cytryny oraz Kajennę. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Miękkie jarzyny przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, dodać cukier, karmel, drobno pokrojone grzybki i kapary. Połączyć zasmażkę z przetartymi jarzynami, doprawić do smaku solą i Kajenną, podgrzać. Sos powinien być niezbyt gęsty i bardzo ostry. Podawać do pieczeni z dziczyzny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton