strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos sardelowy
Składniki:
1 łyżka masła
pół szklanki rosołu
1 szklanka wytrawnego białego wina
3 sardele
2 surowe żółtka
sok z połowy cytryny
1 duża cebula
pół laurowego listka
1 łyżeczka mąki
sól
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę, dodać pokruszony listek laurowy, cukier, posiekane sardele, sok z cytryny. Wlać rosół i dusić na małym ogniu, stale mieszając. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito. Rozkłócić dokładnie żółtka z winem, wlać do przetartego sosu, dokładnie wymieszać, podgrzać. Po-dawać natychmiast do kotletów z dziczyzny albo pieczeni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton