strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos z szynki
Składniki:
200 g szynki
2 łyżki masła
pół szklanki rosołu
pół szklanki białego deserowego wina
1 łyżka otartej skórki z cytryny
pół łyżeczki utłuczonych ziarenek jałowca (ok. 10 ziarenek)
1 łyżeczka mąki
szczypta cukru i szczypta pieprzu
sól.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w drobną kostkę szynkę udusić na maśle razem ze skórką z cytryny i jałowcem, podlać rosołem i gotować ok. 40 minut. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, dodać wino, cukier, pieprz i sól, wymieszać i zagotować. Podawać do kotletów z dziczyzny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton