strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Potrawka z zająca w sosie śliwkowym
Składniki:
Przodek zająca
100 g wędzonego boczku lub słoniny
1 cebula
120 g suszonych śliwek
sok z pół cytryny
1 łyżeczka mąki
1 goździk
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pół szklanki rosołu.
Sposób przygotowania:
Obrane z kości i błon mięso lekko osolić, posypać mąką. Pokrojony w cienkie plasterki boczek lekko stopić, dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć, włożyć mięso, zrumienić. Umyte śliwki sparzyć wrzątkiem, wydrylować i wraz z korzeniami, sokiem z cytryny i rosołem dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso miękkie, wyjąć na ogrzany półmisek i polać przetartym sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton