strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos żółwiowy (sztuczny)
Składniki:
2 łyżki masła
pół szklanki rosołu
100 g szynki
pól szklanki deserowe-go białego wina
150 g pomidorów
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
po ćwierć łyżeczki tymianku
bazylii i szałwii; szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka mąki
pół łyżeczki cukru
sól
sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Jarzyny i szynkę drobno pokroić, pomidory i cebulę pokroić na ćwiartki. Wszystko obsmażyć na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Przetrzeć przez sito, dodać zioła, sok z cytryny, sól, cukier i dusić jeszcze ok. 20 minut. Rozkłócić mąkę z łyżką wody, wlać wino, dokładnie wymieszać (aby nie było grudek), wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Podawać do szynki z dziczyzny na gorąco lub do gotowanych ozorów.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton