strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos chrzanowo-jabłkowy
Składniki:
200 g chrzanu
100 g winnych jabłek
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
1 jajko ugotowane na twardo
sól
pół łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
Obrany i umyty chrzan zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać starte na tarce jabłko i drobno posiekane białko z jajka. Żółtko rozetrzeć z solą, cukrem i śmietaną. Wszystkie składniki sosu wymieszać, schłodzić. Podawać do szynki z dziczyzny lub pieczeni na zimno.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton