strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos angielski
Składniki:
1 cytryna
1 pomarańcza
1 łyżka galaretki z wiśni
1 kieliszek deserowego białego wina
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
szczypta imbiru; po pół łyżeczki cukru i papryki.
Sposób przygotowania:
Z umytej pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę. Z owoców wycisnąć sok, dodać otartą skórkę, cukier, paprykę, imbir, wino i galaretkę, zagotować, przestudzić. Drobno posiekaną cebulę wymieszać z musztardą, połączyć z przestudzonym sosem. Schłodzić w lodówce; po-dawać do sarniej pieczeni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton