strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos hiszpański
Składniki:
100 g chudej szynki
2 łyżki masła
2 szklanki mocnego wołowego rosołu
1 szklanka wytrawnego białego wina
1 mały kieliszek wytrawne-go czerwonego wina
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka posiekane-go zielonego tymianku
1 mały listek laurowy
4-5 pieczarek
1 łyżka mąki
szczypta cukru
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Dodać pokrojone pieczarki i szynkę, przecier pomidorowy, listek laurowy, sól, cukier, pieprz. Dusić na małym ogniu ponad godzinę. Zrobić zasmażkę masła i mąki, rozprowadzić białym winem, dodać do warzyw. Dusić jeszcze ok. 15 minut, przetrzeć przez sito, wymieszać z czerwonym winem, tymiankiem i pietruszką. Podawać schłodzony. W lodówce sos można przetrzymywać kilka dni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton