strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos cumberland
Składniki:
100 g galaretki porzeczkowej
sok z 2 pomarańczy
po pół łyżeczki otartej skórki z cytryny i z pomarańczy
1 łyżka tartego chrzanu
1 kie-liszek deserowego białego wina
szczypta soli i cukru.
Sposób przygotowania:
Utrzeć dokładnie galaretkę z chrzanem i otartą skórką z owoców. Dodać sól, cukier, wino i sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać, schłodzić. Podawać do pieczeni lub kotletów z dziczyzny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton