strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Curry z zająca lub królika (Indie)
Składniki:
1 kg zająca lub królika 3 posiekane ząbki czosnku 4 jagody jałowca (dowolnie) 2 pokruszone listki laurowe 1/4 łyżeczki kminku 1 średnia posiekana cebula 4 łyżki masła lub oleju jadalnego 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki przyprawy chili 1/4 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Na czystą gorącą patelnię wyłożyć jagody jałowca, listki laurowe, i kminek, podgrzewać, mieszając przez 60 sek., uważając aby się nie przypaliły: Ostudzić i zmiksować, odstawić. 2. Do rondla z rozgrzanym masłem lub olejem włożyć cebulę, smażyć aż się zrumieni, kilkakrotnie mieszając. 3. Podzielone na kawałki mięso zająca lub królika włożyć do rondla z cebulą i smażyć na małym ogniu przez 5 min., mieszając kilka razy. 4. Dodać zmielone przyprawy i smażyć przez 30 sek. 5. Wsypać imbir, pieprz, chili, paprykę i cynamon, skropić wodą (2-3 łyżki), zamieszać i smażyć, aż woda wyparuje. 6. Wlać tyle wody, aby ledwo przykrywała mięso, posolić. 7. Dodać łyżkę zielonej pietruszki i gotować aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolać 3-4 łyżki wody). 8. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić na kilka godzin. Nie jest to konieczne, ale wtedy mięso będzie bardziej pikantne. Przed podaniem podgrzać, nie wolno zagotować. 9. Doprawić solą, wyłożyć na gorący półmisek, posypać pozostałą zieloną ; pietruszką. 10. Oddzielnie podawać ryż ugotowany na sypko i sałatkę ż ogórków RAITĘ Proporcja dla 3-4 osób
Źródło: "Kuchnia Cartall"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton