strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Zając marynowany w piwie
Składniki:
Zając 10-12 dag słoniny 3 łyżki margaryny łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 2 szklanki rosołu szklanka słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka 2-3 butelki jasnego piwa
Sposób przygotowania:
Zająca sprawić, ściągnąć skórę i usunąć wnętrzności. Opłukać, zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie zająca wyjąć, odciąć tzw. przody i przeznaczyć do innych celów (np. do pasztetu). Resztę tuszki, tj. część grzbietową i tył, naszpikować posoloną słoniną, natrzeć solą i pieprzem, po czym obsmażyć w rozgrzanej margarynie. Przełożyć do brytfanny, podlać rosołem, przykryć i piec w nagrzanym piekarniku, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy zając będzie miękki, wlać śmietankę, chwilę jeszcze trzymać w piekarniku i przełożyć na ogrzany półmisek. Jako dodatki podaje się puree ziemniaczane, sałatkę z czerwonej kapusty i kompot z borówek.
Źródło: "Kuchnia Cartall"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton