strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Bażant w potrawce (fagiano in salami)
Składniki:
1 bażant i jego wątroba 40 g masła 40 g słoniny 1 solona sardela (anchois) 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka mąki 4 łyżki wina marsala 2 liście laurowe 2 goździki 1 kawałek laski cynamonu 2 ziarnka jałowca 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka szałwii 1/2 szklanki wytrawnego białego wina sól pieprz
Sposób przygotowania:
Bażanta, który kruszał przynajmniej 4 dni umyć, obłożyć pierś plasterkami słoniny i obwiązać. W odpowiednio dużym rondlu obsmażyć bażanta dodając rozmaryn, liście laurowe, szałwię, goździki, cynamon, jałowiec, masło, sól i pieprz. Kiedy mięso się zrumieni do rondla włożyć drobno pokrojone składniki: wątrobę bażanta, sardelę wcześniej odsoloną i oczyszczoną z ości, czosnek i natkę pietruszki, a następnie zalać winem. Dusić do miękkości. Wywar odlać, zebrać tłuszcz, sos przetrzeć przez sito i ponownie wlać do rondla z bażantem. Gotową potrawę skropić winem i podawać na gorąco.
Źródło: "Kuchnia Cartall"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton