strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Sałatki i surówki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sałatka z zająca pikantna
Składniki:
500 g pieczonego zająca
6 małych kiszonych ogórków
4 sardele
1 łyżka kaparów
1 małe winne jabłko
3 pomidory
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
szczypta cukru. Sos: 3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka galaretki porzeczkowej
1 łyżeczka estragonu
sok z pół cytryny
1 drobno pokrojona cebula.
Sposób przygotowania:
Przygotować sos, dokładnie mieszając jego składniki. Mięso, sardele, ogórki, jabłko i pomidory pokroić w kostkę, dodać kapary, sól, pieprz, cukier i delikatnie wymieszać z sosem. Sałatkę przełożyć do salaterki, posypać zieloną pietruszką. Na godzinę przed podaniem sałatkę wstawić do lodówki.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton