strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
 
Potrawa: Pasztet z królika
Składniki:
2 przodki i podroby królicze 15 dag podgardla wieprzowego 30 dag wątróbki cielęcej 10 dag boczku wędzonego seler pietruszka cebula 5 dag słoniny 6-8 dag bułki czerstwej 1 dag grzybów suszonych 3 jaja 1-2 liście laurowe gałka muszkatołowa pieprz imbir sól tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać i lekko zrumienić. Warzywa oczyścić i opłukać. Mięso, boczek, podgardle, warzywa, opłukane grzyby i liście laurowe zalać wodą i powoli dusić; pod koniec duszenia osolić. Opłukaną wątróbkę obrać z błony, pokrajać w plastry i dusić ok. 10 min. w wywarze (pół szklanki). Bułkę namoczyć w ochłodzonym wywarze. Mięso obrane z kości, podgardle, wątróbkę, boczek i bułkę zemleć 2 razy w maszynce, stosując za drugim razem sitko do pasztetów. Do masy dodać jaja, pieprz mielony, utartą gałkę muszkatołową i imbir; bardzo starannie wyrobić. Formę pasztetową wysmarować dokładnie tłuszczem, wyłożyć plastrami słoniny, wypełnić masą do 3/4 wysokości, przykryć szczelnie i gotować na parze lub piec w średnio gorącym piekarniku ok. 60 min. Pasztet przestudzić, letni wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Z podanej ilości składników otrzymuje się ok. 2 kg pasztetu. Do pasztetu podawać sosy: majonezowy, tatarski lub Cumberland.
Źródło: "Kuchnia Cartall"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton